Еко Проект

Екологичното списание

Вие сте тук:Home Еко Бизнес ISO стандартите пътя за устойчиво развитие

ISO стандартите пътя за устойчиво развитие

Сертифицирането на малките и средните предприятие по серията ISO като че ли стана истерия в България, но малко от управителите на фирмите разбират истинския смисъл на стандартите от групата на ISO.


Преди всичко системите за управление осигуряват устойчиво развитие на фирмата. Това се постига чрез правилно управление на ресурсите и постигнато на оптимални цели, като в бъдещ период целите се оптимизират за постигането на все по-добри резултати с намаляването на разходите за постигането.

Най-широко фирмите се сертифицират по ISO 9001. Това е сертификат за качество на изходния процес. До голяма степен популярността на този сертификат се дължи на западна Европа, където по този стандарт са сертифицирани малко фирми, но за да пуснат продукта ти на пазара изискват минимум представяне на ISO 9001. Това е леко двойствен стандарт, но така или иначе, ако искате да имате да продавате продукта си в ЕС ще вие нужен този стандарт.

ISO 9001 система за управление на качеството

Инвестициите за внедряването на тази система обикновено са различни и зависят от големината на производството и наличните производствени лини. От ISO стандартите този е стандарта, който гарантира директна възвращаемост на средствата. Защото предполага повишаване на широчината на пазара.

ISO 14001 система за управление на околната среда

Този стандарт е значително по-рядко прилаган. Повечето фирми смятат, че не оказват влияние върху околната среда, но всяка една човешка дейност оказва влияние. Повечето от европейските партньори не изискват ISO 14001. Но мощта на този сертификат се крие в две насоки.  В големите предприятия с този сертификат гарантирано се намалят санкциите от страна на РИОСВ в резултат на производствени несъваршенности.  За големите и средни предприети с програмата за управление на околна среда се постига намаляване на излишните разходи в резултат на прекомерен разход на първични ресурси. Обикновено инвестициите в система за управление на околната среда ISO 14001 се възвръщат в рамките на няколко години. Разби се система за управление на околната среда може да не бъде сертифицирана, но да има внедрена в предприятието.

ISO 18001 система за безопасните и здравословни условия на труд

Това е третия по популярност сертификат по който се сертифицират българските фирми. На практика, този сертификат подсигурява здравословни и безопасни условия на труд. Инвестиции в тази система се правят главно от сериозни фирми, който държат на своето име и държат най-вече на здравето на своите работници. Малко от мениджърите във фирмата виждат смисъл да се инвестира в този сертификат, но най-важното за всяка една фирма това е човешкия ресурс, а за различни дейности той може да бъде незаменим. В обучението на персонала се инвестират значително количество парични и времеви средства, ако и вие държите на този капитал, следователно е нужно да се сертифицирате по ISO 18001.

Сред другите често използвани сертификати това е ISO 22000 за качество на хранителните продукти. Имайки предвид, че това е едно от най-големите производства на България със сигурност качеството на хранителните продукти заема голям дял.

ISO системи за управление

175
com_content.article
(3 гласа, оценка 5.00 от 5)
ISO стандартите пътя за устойчиво развитие5.00 от 50 от общо 3 гласували.


Данни за автора
Горан Янков
Author: Горан Янков
Еко проект

Внимание забранено е копирането на статиите без изричното разрешение от администратора на сайта или авторите на самите статии

Еко проект е сайт с идеална цел, това означава, че сайта се прави на доброволни начела, информацията в него е авторска в по-голяма част. Ако желаете да стани автор в нашия сайт моля пишете ни!