Еко Проект

Екологичното списание

Вие сте тук:Home Еко Технологии ГИС (Географски Информациони Системи) - Първи стъпки

ГИС (Географски Информациони Системи) - Първи стъпки

 

Географските информационни системи наричани на кратко ГИС, намират все по-голяма роля в съвременния свят. Приложението им е всеобхватно от области като електроснабдяване, ЖП и автомобилен транспорт, екология, до редица други по-малки, но също значими сфери от човешкия живот.Причината поради, която ГИС навлиза все повече и повече в България е голямото улеснение, което носи на професионалистите. Човек, който може правилно да борави с ГИС си спестява седмици на ред труд в търсене на информация.

 

Все пак в България има и много проблеми пред мащабното използване на GIS слаба подготвеност на кадри. Фирмите изпращат главно специалистите на обучение извън България, слабо разработена инфраструктура и скъпо струващ софтуер са отново предпоставка за по-бавното навлизане на географските информационни системи. Все пак през последните 2-3 години, някои от по-амбициозните  университети въведоха базисното изучаване на GIS в учебния план.

В следващите няколко статии ще се опитаме за всички вас, желаещи да се обучавате на GIS да обясним поне основните неща, които трябва да можете. В статиите няма да се впускаме в подробности като ИТ специалистите, а ще се опитаме да бъдем практични и да ви научим да работите!

Подробна информация за това какво е ГИС


Софтуер за GIS

за да използвате различните карти и да боравите с географски информационни системи ще ви е нужен специализиран софтуер.

ArcGIS
Платена версия

QuantumGisбезплатна версия, следващите уроци ще бъдат именно на нея.

Diva Gis - има и още безплатни версии.

 

В началото на този урок ще ви покажем как да си инсталирате софтуера и да го нагласите за работа, ще поговорим за географски и проекционни координатни системи.

 

Изтеглете QGis от следната страница - http://hub.qgis.org/projects/quantum-gis/wiki/Download. За препоръчване е да изтеглите най-новата версия. Запаметете я на вашия компютър и след това стартирайте файла. При стартиране на SetUp файла му задайте програмата да бъде инсталирана като администраторска, това в бъдеще ще ви спести главоболия и ще позволи стартирането на всеки файл. След успешна инсталация ще имате две нови икони на декстопа на вашия компютър: Quantum GIS Desktop и Quantum GIS Browser. Основната програма е Dekstop, а с помощта на Browser може да разглеждате всички файлове без да ги зареждате.

Стартирайте Quantum GIS Desktop, ако всичко е минало по-план трябва да видите подобен прозорец:

 

Ако всичко е както трябва следва да се заредим всички добавки за целта, отиваме в горната лента с инструменти избираме ДОБАВКИ => Управление на добавки
От излезлия прозорец избираме Select All и кликамае ОК.

С това до този момент приключихме базисната инсталация на ГИС.

ГИС

184
com_content.article
(15 гласа, оценка 3.73 от 5)
ГИС (Географски Информациони Системи) - Първи стъпки3.73 от 50 от общо 15 гласували.


Данни за автора
Горан Янков
Author: Горан Янков
Еко проект

Внимание забранено е копирането на статиите без изричното разрешение от администратора на сайта или авторите на самите статии

Еко проект е сайт с идеална цел, това означава, че сайта се прави на доброволни начела, информацията в него е авторска в по-голяма част. Ако желаете да стани автор в нашия сайт моля пишете ни!