Еко Проект

Екологичното списание

Вие сте тук:Home Климат
193
com_content.article
(2 гласа, оценка 5.00 от 5)
Българи са спасили Антарктида от еко колапс5.00 от 50 от общо 2 гласували.


Българи са спасили Антарктида от еко колапс

 

Може и да не знаете, но в сформирането на 24-тата по ред експедиция из Антарктида активна дейност и участие са взели и десетки учени от български произход. Заедно със своите колеги те са имали за основна задача да изчислят крайните резултати от експедицията с цел да направят анализ на настоящето състояние на най-чистото място на света и да прогнозират евентуални проблеми, които биха настъпили там. Точно с втората си задача нашенци са успели не просто да си свършат работата на време и правилно, но и да предотвратят еко колапс в Антарктида. Ето как се е случило всичко и най-вече как благодарение на българските учени катастрофата бе избегната.
След като учените се прибират в България, те се срещат на обичайното си място за научни сбирки, а именно в учебната база в Рила (Гюлечица), която събира учените от СУ „Климент Охридски“. Докато отчитали заедно резултатите, нашенци са достигнали до извода, че Антарктида е сериозно застрашена от еко катастрофа. Рискът идвал от цели четири тона нефт, създаден от стари варели, които започвали да ръждясват и които били затрупани под земята, на дълбочина от над 7 метра ледена покривка. За щастие, българите локализирали рисковото място и премахнали нефта, защото той е можел по всяко едно време да се покаже на повърхността, с което и да предизвика истински колапс в еко системата на Антарктида.
Със своите геройски, но най-вече навременни действия, българските учени от СУ са направили истински пробив в родното ни участие в спасяването и съхранението на Антарктида такава, каквато е днес – чиста и непокътната от вредната човешка дейност. Разбира се, нашенци са получили и доста похвали и титли след постъпката си, с което заслужено си спечелиха и почетни места на 25-тата предстояща следваща конференция, свързана с еко системата на Антарктида. Нещо повече – именно заради действията на българските учени, организаторите на експедициите в Антарктида взеха официално решение да се направи и 25-та експедиция, която да бъде насрочена за края на тази година или началото на идната. Тя ще има сходни цели и задачи като тези от 24-тата експедиция. В допълнение обаче ще бъде засилен контрола за мерките, които ще се вземат като профилактични и предотвратяващи всякакви подобни еко колапси по пример на българския екип. За него, категорично, можем да кажем, че се е представил на ниво, а освен това и за пореден път е показал професионализма на българския учен.


Похвално!

166
com_content.article
(7 гласа, оценка 4.86 от 5)
Човека се е спасил от поредна ледникова епоха4.86 от 50 от общо 7 гласували.


Човека се е спасил от поредна ледникова епоха

Последния ледников период в историята на земята е бил преди 11500 години.  А следващият би трябвало да настъпи след 1500 години пишат от научното списание Nature Geoscience. За изчисленията си те са използвали данни от изменението на земната орбита, еклиптична ос, промяна в слънчевата активност и редица други данни.

158
com_content.article
(4 гласа, оценка 5.00 от 5)
Европа и глобалните промени в климата5.00 от 50 от общо 4 гласували.


Европа и глобалните промени в климата

Бъдещия потенциален ефект от глобалното затопляне включва различни нюанси в климатичните прояви като те не винаги са свързани с изключително горещ климат. Сред климатичните нюанси в резултат от глобалното изменение на климата се включват по-често и по-силни урагани дори и на места, където те не са били наблюдавани до този момент, По-дълги периоди на засушаване в саваните, Неконтролируеми пожари и значително по-ниски температури на отдалечените от екватора части от земното полукълбо.

173
com_content.article
(4 гласа, оценка 5.00 от 5)
Климатични промени във Великобритания5.00 от 50 от общо 4 гласували.


Климатични промени във Великобритания

Британското министерство на екологията излезе с доклад за климатичните рискове за Великобритания. От направения доклад експертите посочват, че най-значимия климатичен риск за страната през този век са наводненията. Наводненията оказват не само силен социален ефект, но и финансов по изчисления на екоминистерството правителството ще трябва да плаща средно по 12 млрд.

Внимание забранено е копирането на статиите без изричното разрешение от администратора на сайта или авторите на самите статии

Еко проект е сайт с идеална цел, това означава, че сайта се прави на доброволни начела, информацията в него е авторска в по-голяма част. Ако желаете да стани автор в нашия сайт моля пишете ни!