Еко Проект

Екологичното списание

Вие сте тук:Home Отпадъци Основни грешки, допускани с така наречените опасни отпадъци

Основни грешки, допускани с така наречените опасни отпадъци

 

 

 

Да говорим за опасни отпадъци и да даваме оценка на действащи фирми за опасни отпадъци е невъзможно, ако не сме наясно какво точно представляват и едните, и другите. Защото се оказа, че държавните агенции, отговарящи за природосъобразното обработване и предпазване на околната среда от опасни отпадъци, виждат сума ти грешки, свързани с всякаква дейност от подобен род. В тази връзка, ние решихме да ви подадем малко информация относно основните грешки, допускани с така наречените опасни отпадъци. Още днес и сега, в редовете по-долу:

 

·Невъзможност и неспособност за определяне на понятието опасни отпадъци

Ако всичко започне грешно, тоест един отпадък се определи като опасен, а се окаже, че не е и обратното, цялата дейност по обезвреждане на опасни отпадъци ще отиде по дяволите или най-лошото, което може да стане: няма изобщо да се осъществи, което ще създаде сериозни опасности.

·Ненаемане на фирма за опасни отпадъци.

Ако имате съмнение, че сте създали или около вас има опасни отпадъци, най-сигурното нещо, което можете да направите, е да се обърнете към фирма за опасни отпадъци. Дори да не става въпрос за такива, вие ще си гарантирате безопасността и поне ще знаете, че сте направили всичко възможно, за да се отървете от тях.

·Обезвреждане без налични средства и предназначено подходящо място за това

Когато фирма за опасни отпадъци се наеме да извърши услугата по обезвреждане на опасни отпадъци, тя трябва да има и необходимото оборудване за целта, и да е наясно кой е най-близкият район, в който може да се осъществи всичко това. Тези места обаче се определят не от самите фирми, а от държавните институции, независими експерти в сферата на екологията, съгласно международните постановления, принципи и клаузи на договори и конвенции, по които страната ни е официална членка, тоест длъжна е строго да се придържа към тях. Ако съответната страна или регион няма подходящо място за обезвреждане на даден тип опасни отпадъци и по даден метод или технология, фирмата за опасни отпадъци е длъжна да извърши услугата по тяхното транспортиране до място, обозначено като подходящо за обработката.

·Закъснение при предприемане на каквито и да е мерки спрямо налични опасни отпадъци

Обикновено, тази грешка се дължи на ненавременното наемане на фирма за опасни отпадъци от страна на физическото лице или промишлената фирма. Самите фирми за опасни отпадъци рядко си позволяват такива отлагания, защото те им костват лиценза за упражняване на специфичната дейност, с която се занимават.

 

197
com_content.article
(3 гласа, оценка 5.00 от 5)
Основни грешки, допускани с така наречените опасни отпадъци 5.00 от 50 от общо 3 гласували.


Данни за автора
Нено
Author: Нено
Еко проект

Внимание забранено е копирането на статиите без изричното разрешение от администратора на сайта или авторите на самите статии

Еко проект е сайт с идеална цел, това означава, че сайта се прави на доброволни начела, информацията в него е авторска в по-голяма част. Ако желаете да стани автор в нашия сайт моля пишете ни!