Еко Проект

Екологичното списание

Вие сте тук:Home Природа Родни активисти държат ЕК лично да проверява дейността в горите

Родни активисти държат ЕК лично да проверява дейността в горите

EK или Европейската комисия е длъжна да изгради Единна агенция за проверка на дейността по горите. Това е едно от огромните и основни искания на родните активисти, които вече месеци наред усилено се борят за предотвратяване на още и още незаконно изсичане на горски площи в страната. Тази Единна агенция, макар и да не е реалност в момента обаче вече едва ли е химера в лицето на активистите, защото дейността им излезе от рамките на страната и много учени и специалисти в сферата на екологията из цял ЕС най-сетне ги чуха. Разбира се, реален ход на събитията по такава агенция все още не е даден, защото самото предложение дори не е внесено в Европейския парламент за щателно обсъждане.
Нещо, което събуди любопитството и интереса ни бе особеното внимание на Патрик Смитьойс, който макар и да не е българин, е възприел мисията за опазването на горите в България като приоритет в сегашната си дейност. Той дори е направил свой собствен любителски документален филм, доказващ огромната нужда от подобен регулиращ орган и то не само за нашата страна, но и за държави като Румъния и Хърватска, където не по-рядко и малко са регистрирани подобни случаи. Според Патрик Смитьойс, това са все страни, където рискът за изсичане на дървета и заличаване на огромни площи гори е ежедневен и населението дори не е наясно каква огромна еко катастрофа би могла да бъде причинена от жалките и алчни интереси на бизнеса с дърводобив. Той добавя, че агенцията следва да работи на принципа „контрол върху контрол“, като дава пример за него: шведите да проверяват българите, българите – хърватите и т.н. По този начин, най-лесно биха могли да бъдат избегнати всякакви спекулации, непозволени дейности и дори криминално проявления в сферата на екологията и в частност, горите.
Сред активистите в България имаше и хора, които поискаха много повече от ясна структура и организация за направените бъдещи действия по повод опазването на горите у нас. Така например, Любомир Попйорданов държи за горите да се отдават грижи, които водят не само екологични ценности и цели, но и до туристически такива, защото в крайна сметка, нашата природа е нашето богатство и ако ние не вложим в неговото опазване, то много бързо ще се окажем по-бедни и отколкото си мислим, че сме. Попйорданов добавя, че такива мерки ще помогнат за цялостната ни инфтраструктура, както и за естетическите ценности, за които се борят еколозите у нас.

191
com_content.article
(2 гласа, оценка 5.00 от 5)
Родни активисти държат ЕК лично да проверява дейността в горите5.00 от 50 от общо 2 гласували.


Данни за автора
Нено
Author: Нено
Еко проект

Внимание забранено е копирането на статиите без изричното разрешение от администратора на сайта или авторите на самите статии

Еко проект е сайт с идеална цел, това означава, че сайта се прави на доброволни начела, информацията в него е авторска в по-голяма част. Ако желаете да стани автор в нашия сайт моля пишете ни!