Еко Проект

Екологичното списание

Вие сте тук:Home Природа Съществуват ли опасни отпадъци и в бита?

Съществуват ли опасни отпадъци и в бита?

 

 

Темата за опасни отпадъци може и да не е най-популярната в обществото и сферата на икономиката, но затова пък е изключително важна и не следва да бъде подценявана. Никак даже. Всъщност, и най-малкото съмнение за наличие на опасни отпадъци би трябвало да сигнализира на физическото лице или конкретната фирма, отговорна за отпадъка за спешно предприемане на нужните мерки. Но когато говорим за така наречените промишлени опасни отпадъци, тоест тези, които са създадени във връзка с производство или преработка на дадена компания, опасност от пренебрегване на тези опасни отпадъци няма кой знае колко. Това се дължи на факта, че тези фирми са наясно какво произвеждат, респективно какви опасни отпадъци създават с дейността си.

 

Въпросът, около който се въртим днес обаче, е съвсем друг. А именно съществуват ли опасни отпадъци и в бита? Възможно ли е такива да има и във вашия дом или поне да се изнасят такива от апартаменти и къщи на физически лица? Всъщност, да! Напълно възможно е, защото самите опасни отпадъци се делят именно на тези два вида: промишлени и битови. Проблемът с битовите опасни отпадъци – колкото и да не ви се вярва – е, че те са далеч по-опасни в някои случаи просто защото остават нерегламентирани, а именно несъбирани, транспортирани на дадено място, а в обикновените външни контейнери – и то безцелно, тоест без съобразяване с новите европейски стандарти за разделно събиране на отпадъци – и липса на каквото и да е обезвреждане.

 

За да ви стане по-ясно дали самите вие не създавате подобна опасност, по-долу ще изброим най-често срещаните битови опасни отпадъци, които ако не чрез фирми за опасни отпадъци, трябва да обезопасите, като изхвърлите в предназначения за типа им контейнер пред вашето жилище:

 

·Живак и всякакви домакински пособия, уреди или устройства, включващи в съдържанието си живак. Да, термометрите спадат към тази категория.

·Всякакви лекарствени продукти, които са с изтекъл срок на годност, без значение от предназначението им, както и дали се закупуват със или без рецепта.

·Всякакви строителни материали като лакове, бои и т.н. Строителните материали са опасни отпадъци дори когато не са в отворено състояние, неизползвани, например затворена кутия с боя.

·Почистващи препрати, съдържащи химически вещества. В днешно време е трудно да намерите почистващ препарат само с натурални съставки, така че в тази категория реално влизат всички почистващи препарати.

·Мастилени предмети или такива с мастило – включително и опаковки и целофанени пакети.

196
com_content.article
(1 глас, оценка 5.00 от 5)
Съществуват ли опасни отпадъци и в бита?5.00 от 50 от общо 1 гласували.


Данни за автора
Нено
Author: Нено
Еко проект

Внимание забранено е копирането на статиите без изричното разрешение от администратора на сайта или авторите на самите статии

Еко проект е сайт с идеална цел, това означава, че сайта се прави на доброволни начела, информацията в него е авторска в по-голяма част. Ако желаете да стани автор в нашия сайт моля пишете ни!