Еко Проект

Екологичното списание

Вие сте тук:Home Туризъм Хижа Ехо, ехото на Стара Планина

Хижа Ехо, ехото на Стара Планина

Може би много от вас обичат да ходят по хижи, но малко от вас са изпитвали удоволствието да си наистина далеч от цивилизацията да бъдеш само ти и природата. Подобно приятно преживяване предлага една от най-приятните (лично за мен) хижи - хижа Ехо. Тя е разположена на височина от 1675м. в самото сърце на НП "Централен Балкан".Ако ви е интересна историята на хижата. Тя е построено от ТД "Академик" - гр. Русе с участието на студенти и преподаватели Русенски университет "Ангел Кънчев". Ако обичате природата 100% ще се влюбите в това място. Пътя до хижата обикновено се оказва много по-дълга от очакваното, защото именно за последния залп да се пристигне до хижата се открива очарователна поляна пълна с боровинки. 90% от туристите, които пристига са омацани целите до уши с боровинки.

Леговата база на хижа Ехо е 47 места разположени в 3 стаи. Както виждате хижата не е голяма. Разполага със собствено водоснабдяване. Единствения източник на електро енергия това е слънчев колектор, който зарежда агрегат. Ток има само за няколко часа вечерта. Идеална обстановка за любителите на природата.

Хижата работи през лятото, а през зимата добрите хижаря я оставят отворена за посетителите. Обикновено има една или две стаи, приготвени да посрещнат любителите на туризма дори и през зимните месеци. Гостоприемството е учудващо и може да намерите в печката дърва приготвени за палене и да се стоплите.

Посетителите на хижата се отбиват да погледнат параклиса, който е наблизо и се качват обикновено на връх Юмрука, в пощенската кутия може да намерите тетрадка и химикал. Освен да напишете вашето послание към следващите туристи може да прочетете и за интересни преживявания на други като вас.

Обикновено след прекарана приятна нощ в хижа Ехо туристите се отправят на пешеходен поход към най-високия връх в тетевенския балкан - вр. Вежен, който е висок 2198м. В Близост до хижата се намира и един от 17-те резервата в България, включени в програмата на ЮНЕСКО "Човек и биосфера" - Царичина.

Изходни места, до които се стига с обществен транспорт:

1. село Рибарица - от авт. спирка \"Стара Рибарица\" през местността Остриките - 4 ч. (автобуси от Тетевен)
2. Троянски проход Беклемето - 4.30 - 5.00 ч. (автобуси между Троян и Пловдив, от края на октомври до края на април проходът е затворен!)
3. село Розино (ж.п. линия) - 4.30 ч.
4. село Христо Даново (ж.п. линия) - 4.30 ч.
5. с. Чифлик през х. Хайдушка песен - 4.30 ч. (автобуси от Троян)
6. град Клисура (ж.п. линия) - 4.30 - 5.30 ч.

Съседни места за туризъм
- х. Вежен - 5.00 ч. (летен път)
- х. Козя стена - 2.00 ч.
- х. Хайдушка песен - 3.30 ч.
- х. Васильов - 5.00 ч.
- вр. Кавладан (1710 м.) - 0.10 ч.
- вр. Юмрука (1818 м.) - 0.30 ч.

В помощ на хижата се събират пари за инсталирането на нов слънчев панел. Цената му е 5000лв. Ако решите да се вклюите може да направите скромно дарение. Ето го и самия сайт на хижа ЕХО.

http://ehoto.org

 

165
com_content.article
(2 гласа, оценка 5.00 от 5)
Хижа Ехо, ехото на Стара Планина5.00 от 50 от общо 2 гласували.


Данни за автора
Горан Янков
Author: Горан Янков
Еко проект

Внимание забранено е копирането на статиите без изричното разрешение от администратора на сайта или авторите на самите статии

Еко проект е сайт с идеална цел, това означава, че сайта се прави на доброволни начела, информацията в него е авторска в по-голяма част. Ако желаете да стани автор в нашия сайт моля пишете ни!