Еко Проект

Екологичното списание

Вие сте тук:Home Еко продукти Компостиране на органични отпадъци

Компостиране на органични отпадъци

Какво е компостиране?
Компостирането е процес на биоразграждане на органични отпадъци с помощта на бактерии, гъби и други микроорганизми при определени условия на средата. Като най-важните от тях са влажност, кислород и температура.


Компостирането е естествен екологичнен процес, при който живата материя, след нейната си смърт се разгражда, а органичните вещества в нея отново влизат в кръговрата на веществата и стават лесни за усвояване от продуцентите (растенията). Самия процес на компостиране е кислородно зависим т.е. това аеробен процес в края, на който се получава един безценен за много фермери, а и домашни любители на градините, продукт - компост. Компоста е богат на органични вещества цена храна за растителните видове.

Кой може да прави компост?
Компост може да прави всеки, това е естествен процес, за който ви е нужно единствено да имате органични отпадъци, а във всяко домакинство изобилства от тях. За производството на компост не е нужно да изразходвате енергия, няма разходи за поддръжка може да се наложи само периодично оросяване с вода.
Все пак има и някои ограничения, компост не може да се прави в апартаменти, най-добре е да разполагате с вила и двор!

Нека да ви запознаем с някои ключови момента от процеса на компостиране

Влага на компоста
Влажноста играе много важна роля в компостирането тъй като изиграва съществена роля в метаболизма на микроорганизмите, които са и отговорни за процесите на разграждане. Добре е влажността да бъде на 40% т.е. водата трябва да е над 40% от общия обем. Ако влажността на вашия компост падне под 30% рискувате метаболизма да спре и да не успеете да приключите процеса на компостиране. Другата крайност също не е много желателна прекалената влажност, води до запълване на пространствата с вода и дефицит на кислород в резултат на което аеробните бактерии загиват. Горната граница на влажността е специфична! Тя зависи до голяма степен от материала, който се компостира, неговите механични свойства и празнините кислород, които създава. Препоръчително е за начинаещи градинари да подържат влажност на компоста не повече от 60%.

Кислород в компоста
Кислорода е важен за подържането на аеробните бактерии, с по-голямо количество кислород бактериите имат по-голяма активност, при дефицит на кислород те забавят метаболизма си следователно и периода за получаването на компост е по-дълъг. При недостиг на кислород има и друга опасност! Възможна е появата на анаеробни бактерии, които в отсъствието на кислород преработват компостния материал което води до отделянето на неприятна остра миризма.

Ето няколко съвета как да подържите добро ниво на кислорода в компоста
- Купове или бразди, които няма да се преобръщат по време на компостирането могат да се построят, така че да се максимизира движението на въздушния поток през материала, като се използват пасивни или активни форми на аерация;
- Преобръщането на материала го разрохква и позволява на въздуха да навлиза по-лесно в купа.

Компостиране

160
com_content.article
(8 гласа, оценка 4.75 от 5)
Компостиране на органични отпадъци 4.75 от 50 от общо 8 гласували.


Данни за автора
Горан Янков
Author: Горан Янков
Еко проект

Внимание забранено е копирането на статиите без изричното разрешение от администратора на сайта или авторите на самите статии

Еко проект е сайт с идеална цел, това означава, че сайта се прави на доброволни начела, информацията в него е авторска в по-голяма част. Ако желаете да стани автор в нашия сайт моля пишете ни!