Еко Проект

Екологичното списание

Вие сте тук:Home Еко Технологии Опасни отпадъци и съоръжения за изгарянето им – ротационни пещи и инсенератори

Опасни отпадъци и съоръжения за изгарянето им – ротационни пещи и инсенератори

Опасни отпадъци и начините за справяне с тях. В глобален мащаб опасните отпадъци са все по-голям проблем за човечеството, заедно с отпадъците от бита въобще. Тъй като населението на земята расте в дадени райони главоломно и глобалното затопляне никак не е мит – на екологичното опазване на планетата ни се обръща все по-голямо внимание. Дали, обаче справянето с опасният отпадък на тази напреднала фаза на развитието му от индустриалните заводи и фирми е възможно? С оглед на технологичните иновации, все по-затегнатите законови рамки по въпроса и стремежа да опазим домът на децата си и нашият – Земята, справянето с индустриалните опасни отпадъци става все по-възможно, като при това се използват и доста методи за тяхното оползотворяване, рециклиране и вкарване за повторна употреба. Какви са съвременните съоръжения за изгарянето на опасни отпадъци и защо са толкова важни в процеса със справянето с тях? Ще разберете в следващите редове…

Опасни отпадъци – методи за изгарянето и оползотворяването им в съоръжения конструирани и обезопасени за целта

Системата за третирането на опасните отпадъци е доста сложна и трудоемка. Тя отнема ресурси, човешки труд, машинна обезпеченост. За процеса по изгаряне на опасни отпадъци и последващата им дообработка или оползотворяване са нужни специални съоръжения. Повечето опасни отпадъци в една или друга фаза на цикъла си по обезвреждане биват изгаряни в подобни съоръжения. С оглед на казаното малко по горе в статията днешните съоръжения за изгарянето на опасен отпадък са много по-екологично съобразни, притежават рентабилни уреди за мониторинг на чистота на въздуха, водата и почвите. Освен това имат доста по-ниски разходи за експлоатация и поддръжка. Изгарянето или инсенерацията на един опасен отпадък позволява значително да се редуцира неговият обем и в най-кратки срокове да се получат суровини от отпадъчния материал или напълно възстановена енергия. Чрез изгаряне се улавят и унищожават значителна част от вредните частици и компоненти в опасните отпадъци. Какви са съвременните съоръжения за удачното изгаряне и оползотворяване за получените материали от опасен отпадък?

За опасни отпадъци съоръженията, които най-често се използват за изгаряне са Ротационните пещи. Те се използват и при справянето с опасния отпадък от болничните заведения. Когато отпадъците с опасен характер са твърди за изгарянето им се използват инсенератори на решетъчен принцип. Предварително обработените и третирани опасни отпадъци могат да се изгарят и в инсенератори със слой от флуид (течност). Този тип инсенератори се използват, когато имаме налице утайки от отпадъчни води или отпадъчно гориво с фино разделени компоненти. Този род отпадъци се сушат или изпаряват, за да се възпламенят и горят във флуида. На дъното на цилиндъра са поставени инертни маси, като пепел или пясък. Температурата, която се получава при този тип изгаряне достига 900 градуса във въздушния слои и около 600 в течността. Процеса по флуидно изгаряне на опасни отпадъци е много стабилен, поради доброто смесване на материалите и въздуха в него. Опасния отпадък с хетерогенен характер се обработва предварително, за да може частиците за изгаряне да са с нужните размери!

Ротационните пещи са едни от най-предпочитаните съвременни инсенератори за изгаряне на опасен отпадък. Те са изключително стабилни и сигурни съоръжения развиващи температура на въздуха до 1500 градуса. За изгарянето на опасни отпадъци нужната температура е поне 1200 градуса. Самите пещи имат огнеупорна облицовка и охлаждащ кожух, заради високите температури на изгаряне в процесите по унищожаване, обезвреждане и оползотворяване на опасния отпадък. В крайна сметка технологиите за справянето с опасните отпадъци днес са значително по-модерни, по-екологични и фирми за обезвреждането на опасни отпадъци у нас с рентабилен характер определено има.

 

 

 

217
com_content.article
(0 гласа, оценка 0 от 5)
Опасни отпадъци и съоръжения за изгарянето им – ротационни пещи и инсенератори0 от 50 от общо 0 гласували.


Данни за автора
Ana Leseva
Author: Ana Leseva
Еко проект

Внимание забранено е копирането на статиите без изричното разрешение от администратора на сайта или авторите на самите статии

Еко проект е сайт с идеална цел, това означава, че сайта се прави на доброволни начела, информацията в него е авторска в по-голяма част. Ако желаете да стани автор в нашия сайт моля пишете ни!