Еко Проект

Екологичното списание

Вие сте тук:Home Енергоспестяване Как да спестим енергия у дома

Как да спестим енергия у дома

С непрекъснато поскъпващите сметки за ток трябва да се съобразява всяко едно домакинство, защото средно по 15% от бюджета отива именно за това перо. Като тези 15% са за сметката за ток през топлите месеци, а през зимата може да достигне до 45%. Този факт налага всяко едно домакинство да се замисли добре какво може да направи, за да намали консумацията на електричество.

 

 
Защо да намаля сметката си за ток

1. Ако намалите сметката си за ток ще ви останат повече свободни средства, които може да ги инвестирате в по-здравословна храна, по-качествени дрехи, образование и прочие.

2. Като намалите консумацията на електричество във вашия дом вие ще намалите и въглеродните емисии, няма да има нужда от увеличаване на мощностите и строенето на нови ТЕЦ. Това ще бъде вашия малък принос срещу глобалното затопляне.

Как да намалим консумираната енергия

1. Сменете всички крушки с жичка с енерги спестяващи крушки. Доказано е, че енергоспестяващите крушки намалят консумацията на електричество с до 70%. Разбира се тука ще ви посъветваме да си купувате качествени енергоспестяващи круши, за да може да достигнат максималният си период на употреба, който може да достигне до 9 години.
Подмяната на тези крушки ще ви спести около 3лв. на месец от сметката за ви за ток сами може да си направите извода, кога ще избиете парите от вашата инвестиция.

2. Червените и зелени лампички на телевизори, DVD, хладилници и прочие горят също електричество, рядко се замисляме за тях, защото си казваме е колко може да изгори една такава крушка. Вярно е една крушка гори нищожно количество, но умножете ги с общия брой във вашия дом и ще видите, че числото не е толкова малко. Изключвайте уредите не от дистанционното, а от копчето на самия уред. Това ще ви гарантира поне още 50ст. по-малко от сметката за ток.

3. Добрата изолация е важна за всички. Тя гарантира не само топло през зимата, но и по-ниски сметки за ток и парно. Едно домакинство с добра изолация може да намали до 40% сметката си за отопление! Инвестирането в добре изолирано жилище е важна както за удобството в зимата, така и за намаляване на разходите за отопление. В цяла Европа тече подобна кампания.

4. Използвайте естествената слънчева енергия за стопляне на южните помещения. Често хората забравят най-мощния енергиен източник – Слънцето. Ако дръпнете пердетата и вдигнете щорите само за 30 минути ще усетите колко по-топла е станала стаята. Използвайте максимално слънчевата енергия. Ако сте любители на еко проектите може дори сами да си инсталирате или да си платите за слънчеви панели за топла вода.


Как да спестим енергия у дома

156
com_content.article
(7 гласа, оценка 3.14 от 5)
Как да спестим енергия у дома3.14 от 50 от общо 7 гласували.


Данни за автора
Горан Янков
Author: Горан Янков
Еко проект

Внимание забранено е копирането на статиите без изричното разрешение от администратора на сайта или авторите на самите статии

Еко проект е сайт с идеална цел, това означава, че сайта се прави на доброволни начела, информацията в него е авторска в по-голяма част. Ако желаете да стани автор в нашия сайт моля пишете ни!