Еко Проект

Екологичното списание

Вие сте тук:Home Енергоспестяване Как да спестим от сметката за ток през лятото

Как да спестим от сметката за ток през лятото

Много от хората плащат все по-големи сметки за ток въпреки, че правят все по-големи икономии. Истината, която малко хора знаят е че през следващите години тока в България непрекъснато ще продължава да нараства.

Причината за това повишаване на цената на тока е влизането в сила за България цена на емисии въглероден диоксид, а едно голямо перо от българското електричество и топло енергия се произвежда от топло-електро централите в страна.


Високи сметки ниски доходи

Живота ни до голяма степен е обвързан с използването на електричество – хладилник, печка, лаптоп, телефони, бойлер, асансьор, телевизор и прочие. Всяка дейност от живота в къщи или на работното място е обвързана с потребението на електричество. Ние се оказваме в капан на собствената цивилизация и никой не може да живее без лукса – електричество.

Ниските доходи от друга страна на българите ги принуждава да ограничават максимално използването на електричество, но до каква степен успяваме да се справим правилно с този процес ???

Нека да ви дадем няколко съвета как да намалите сметките си за ток през летния сезон.

Как да намаля сметката си за ток

Уредите, които ползваме определят колко ток ще платим. Едно от най-ключовите консуматори на електричество това са крушките. През последните години започна масирана кампания за подмяна на крушките с волфрамова нишка с т.нар. енергоспестяващи крушки. Ефекта от подобна подмяна е осезаем до 80% намаляване на сметката за осветление, което не е никак малко. Обикновено в нормалното домакинство след подмяна на обикновените крушки с енерго спестяващи сметката за ток намаля с около 2лв. на месец. Една крушка по този начин връща себестойността си за около 3 месеца, което я прави една много разумна инвестиция.

Режим в готовност скрития консуматор на енергия
Много хора подценяват малките червени лампички на телевизора, DVDто, уредбата, лампичките на лаптопа и прочие. Те са създадени за удобство и показват кога телевизора е изключен от дистанционното и кога от копчето от телевизора. Много хора обаче не знаят, че в едно средно статистическо жилище в България, този режим на готовност консумира електроенергия в рамките на 90ст. на месец.

Зарядните устройства черпят ток
Вече почти всеки човек разполага с два GSM апарата, някои с таблети други с лаптопи и прочие, броя на зарядните устройства в домът е значително, често от мързел, а понякога и от недоглеждане оставяме зарядните включени в контакта. Само, че те харчат ток. В устройството на зарядните има транзисторчита, които въпреки, че изключително малко те консумират електричество, а сега я умножете това по всичките зарядни в домът. Ако следите всички зарядни да са извадени от контактите на месец ще успеете да намалите сметката си за ток с още около 50ст.

Климатиците и нуждата от тях
Един от луксозните атрибути през лятото това е климатика. Много хора обичат след работа да се приберат и да пуснат климатика да охлади стаята и да се чувстват комфортно. Само, че този климатик ще увеличи сметките ви за ток многократно. Как да се справите с жегата и същевременно да намалите сметката си за ток?  Е може да го постигнете.
-    Дръжте прозорците добре затворени
-    Поставете плътни щори или пердета
-    Ако имате възможност посадете дърво, което след време ще хвърля приятна сянка

Качествени уреди, ниски сметки за ток
В повечето домакинства електро уредите са стари обикновено на пет и повече години. В резултат на своята жизнена дейност те са се амортизирали и до голяма степен консумират повече ток от колкото в началото когато сте ги купили. Поддържането на домашните уреди в добро техническо състояние може да намали сметките ви за ток, а когато се наложи да закупите нови погледнете техническата характеристика. Уредите с енергиен клас А са най-икономични, консумират по-малко енергия в сравнение с тези от по-ниските класове, но и цената им е по-висока. Ако обаче направите една проста сметка само след 2 година уреда ще е избил тази разлика и ще продължи да работи за по-ниската ви сметка за ток.

Важно е да мислите в зелено, кое е по-добре и по-изгодно в дългосрочен план. Както казва една поговорка „Евтиното накрая излиза скъп”!

Как да спестим от сметката за ток

176
com_content.article
(3 гласа, оценка 3.67 от 5)
Как да спестим от сметката за ток през лятото3.67 от 50 от общо 3 гласували.


Данни за автора
Горан Янков
Author: Горан Янков
Еко проект

Внимание забранено е копирането на статиите без изричното разрешение от администратора на сайта или авторите на самите статии

Еко проект е сайт с идеална цел, това означава, че сайта се прави на доброволни начела, информацията в него е авторска в по-голяма част. Ако желаете да стани автор в нашия сайт моля пишете ни!