Еко Проект

Екологичното списание

Вие сте тук:Home Климат Европа и глобалните промени в климата

Европа и глобалните промени в климата

Бъдещия потенциален ефект от глобалното затопляне включва различни нюанси в климатичните прояви като те не винаги са свързани с изключително горещ климат. Сред климатичните нюанси в резултат от глобалното изменение на климата се включват по-често и по-силни урагани дори и на места, където те не са били наблюдавани до този момент, По-дълги периоди на засушаване в саваните, Неконтролируеми пожари и значително по-ниски температури на отдалечените от екватора части от земното полукълбо.

 

Глобалните изменения на климата са вече видими в околната среда.
Оттегляне на ледниците от Антарктика, стапяне на ледените шапки на планини, които никога преди това не са губили снежната си покривка. Проблема с ледените шапки доскоро беше подценяван от много специалисти, но вече са налице неразривни доказателства, че снежните шапки подхранват съществуването на много езера и реки, даващи живот на редица растения и животни и с изчезването на снежните шапки тези езера са обречени на гибел.

Други ефекти, по-слабо видими това е покачването на морското равнище (очаква се този ефект да се засили през следващите години), рекордни температури са измерени на почти цялото земно кълбо.

Повишаването на температурите в резултат от парниковия ефект тревожи най-силно учените. Според според Междуправителствения комитет по изменение на климата (IPCC) прогнозираното повишаване на температурите е между 2,5 до 10 градуса под целзий за следващите 100 години.

Последствия за Европа от глобалното изменение на климата
Както част от света Европа също ще бъде жертва от изменението на климата. Като основни рискове се посочват

- Повишаване на риска от вътрешни внезапни наводнения
- По чести крайбрежни наводнения
- Засилена ерозия на плодородните почви в резултат от наводненията, силните ветрове
- Намаляван на бреговата ивица на континента в резултат от покачването на надморското равнище
- Намаляване на реколтите от земеделски култури в Южна Европа
- Загуба на видово разнообрази
- Загуба на ледени шапки


Европа и глобалните промени в климата

158
com_content.article
(4 гласа, оценка 5.00 от 5)
Европа и глобалните промени в климата5.00 от 50 от общо 4 гласували.


Данни за автора
Горан Янков
Author: Горан Янков
Еко проект

Внимание забранено е копирането на статиите без изричното разрешение от администратора на сайта или авторите на самите статии

Еко проект е сайт с идеална цел, това означава, че сайта се прави на доброволни начела, информацията в него е авторска в по-голяма част. Ако желаете да стани автор в нашия сайт моля пишете ни!