Еко Проект

Екологичното списание

Вие сте тук:Home Отпадъци Опасни отпадъци – механичното им третиране и нужното оборудване

Опасни отпадъци – механичното им третиране и нужното оборудване

Опасни отпадъци – как да се справим с тях, когато те стават все повече, индустрията все по-голяма, а риска за екологичното равновесие на планетата ни все по-осезаем? Когато говорим за отпадъци, те всички са изключително опасни и могат да навредят на здравето, живота и за чистата среда на човека. Въпреки, че знаем всичко това – годишно генерираме тонове отпадък, който е нужно да бъде унищожен, оползотворен и най-добре рециклиран за повторна употреба. Когато говорим за опасни отпадъци нещата са още по-сложни, понеже технологиите за тяхното събиране, транспортиране и последваща обработка са доста по-специфични и трудоемки – за да не допуснем екологична катастрофа. В България има редица реномирани фирми за справяне с опасните отпадъци, работещи по високи Европейски стандарти с безкомпромисно качество и модерни технологии. Днес ще хвърлим светлина по въпроса за механичното третиране на опасния отпадък и нужното оборудване за тази цел.

Опасни отпадъци – механично третиране на отпадъчни материали от индустрията и нужната механизация за целта

 Механичното третиране на опасния отпадък се прави с няколко цели. То се извършва с оглед на намаляване размера на самите опасни отпадъци, последващите процеси на сепарация и разделяне, както и тяхното компактиране за последваща обработка, като изгаряне, оползотворяване или унищожаване. Когато се говори за нужна механизация за механично третиране, налице са различни машини за трошене, сепарация, намаляване размера на частиците в отпадъка и прочие. Всички тези процеси са част от предварителната обработка на един опасен отпадък и целят отделянето от структурата му на рециклируеми материали за повторно възобновяване. Така например за намаляването размерите и частиците в едни опасни отпадъци и тяхната редукция се използват различни съоръжения в зависимост свойствата на отпадъка, неговата консистенция, степен на опасност и други. Могат да се използват трошачки с челюсти или валове, мелници с барабани, както и Чукови дробилки.

При процеса на дробене и намаляване размера на частиците в опасния отпадък се извършва и част от процеса по неговото сортиране и отделяне на различни по големина фракции. Самото сортиране се извършва посредством големи сита и тук фракциите на надробеният отпадък се делят на фини и едри. При това винаги в едрата фракция остава значително количество от фината, поради износването на механизацията на ситата и други фактори. Опасните отпадъци с фин, лепкав или влажен характер се пресяват през сита с по-малки отвори, понеже при тях е твърде възможно частиците да залепнат, да запушат отворите и да се смесят отново. Барабанните сита са сред най-предпочитаните за пресяване на опасен отпадък, след като той е бил надробен. С тях се пресяват, както начални така и крайни фракции надробен отпадък. За максимално разделяне на различните частици отпадък се използват различни барабанни сита с различни по диаметър размери на отворите в тях. След сортирането процесите на сепарация се извършват посредством вихрови токове, магнити, оптични разделители, по плътност, в хидроциклон и други. В края на механичната обработка на едни опасни отпадъци се прави процес по тяхното компактиране и последващото им транспортиране до съоръженията по изгаряне, по тяхното обезвреждане, оползотворяване и рециклиране.

С компактирането се постига по-голяма насипна плътност на отпадъка, намалява се значително неговата повърхност и това може да се постигне основно, чрез два метода – чрез външна механична сила или посредством слепващи вещества и течности след изсушаване. Механичната обработка на опасни отпадъци и тяхното компактиране са много важни от икономическа и финансова гледна точка. По този начин се намаляват значително разходите за транспортиране на опасен отпадък от фирмите, разходите за неговото надеждно съхранение в депата и най-вече енергийната стойност на плътността му се увеличава в пъти. За компактиране се използват технологични машини, като балиращи преси, екструдери,  компактори и други. Справянето с опасните отпадъци у нас е напълно рентабилно, понеже в бранша от години работят професионални фирми за обезвреждане на опасни отпадъци и то по всички европейски стандарти за качество.

215
com_content.article
(0 гласа, оценка 0 от 5)
Опасни отпадъци – механичното им третиране и нужното оборудване0 от 50 от общо 0 гласували.


Данни за автора
Ana Leseva
Author: Ana Leseva
Еко проект

Внимание забранено е копирането на статиите без изричното разрешение от администратора на сайта или авторите на самите статии

Еко проект е сайт с идеална цел, това означава, че сайта се прави на доброволни начела, информацията в него е авторска в по-голяма част. Ако желаете да стани автор в нашия сайт моля пишете ни!